3. Keinoja kuinka aloittaa da’wah ja oman suunnitelman laatiminen

 

 

Oman da’wah suunnitelman laatiminen on tärkeää, jotta kartoitamme kaikki mahdolliset osa-alueet joissa sitä voimme mahdollisesti tehdä. Mind-mapping on loistava keino tätä toteutettaessa. Tässä esimerkki minkälainen se voi olla:

 KOKOUKSET                                             TAPAAMISET                                        KATUTYÖ

 

 KOTI      KOULU/OPISTO                      MINÄ (nimesi)                                     TYÖPAIKKA

 

NETTI                                                            SUKULAISET                                        PERHE NAAPURIT

Jokaiseen laatikkoon tai otsikon alle lisäämme miten teemme da’wah esimerkiksi netissä esim. keskustelupalstoilla kirjoittaminen, nettisivujen ylläpito jne. Sukulaisiin voi esim. kirjoittaa sen sukulaisen nimen tai vaikka serkut kohderyhmäksi, jolle suuntaat da’wah tekemisen. Mind-map on sinun henkilökohtainen karttasi, joka muuttuu ajan mukaan riippuen siitä kuinka aktiivinen olet. Muistathan mitä Koraani sanoo Suurah al-Hujuraatissa…”Pelasta itsesi ja perheesi Helvetin tulelta…”, joten aloitamme aina itsestämme ja sen jälkeen perheestämme/suvustamme. Jonka jälkeen seuraavana ovat naapurit ja sitten ystävät, eli toisin sanoen he, jotka ovat meitä lähimpänä ja Allah tietää parhaiten.

 

YLEISET DA’WAH AIHEET

 

 1. MUSLIMIMIEHET OVAT MONIAVIOISIA (POLYGANIA)

 2. JÄRJESTETYT AVIOLIITOT

 3. MUSLIMINAISET EIVÄT VOI MENNÄ NAIMISIIN YKSIN, ILMAN HUOLTAJANSA LUPAA

 4. MUSLIMIMIEHET VOIVAT MENNÄ NAIMISIIN ÄHLUL KITÄÄB (Kirjan kansan = harjoittavan juutalaisen & kristityn) KUN TAAS NAISET VAIN MUSLIMIMIEHEN

 5. AVIOERO MIEHELLE ISLAMISSA HELPPOA

 6. AVIOERO VAIN MIEHEN OIKEUS

 7. MUSLIMINAISIA SORRETAAN ISLAMILAISEN VAATETUKSEN KAUTTA

 8. ISLAMIN PERINTÖOIKEUS NAISELLE JA MIEHELLE ERI

 9. KAHDEN NAISEN TODISTUS VASTAA YHTÄ MIESTÄ

 10. VERENHIMOISET MUSLIMIT

 11. ISLAM LEVISI MIEKAN KAUTTA


6 KEINOA, JOLLA ALOITTAA DA’WAH

 

 1. MITÄ TIEDÄT TAI AJATTELET ISLAMISTA?

 2. TÄMÄN HETKINEN MAAILMAN TILANNE: MITÄ AJATTELET HUIVISTA TAI SODASTA AFGANISTANISTA JNE.?

 3. OLETKO MATKUSTANUT MUSLIMIMAISSA? MITÄ MIELTÄ OLIT OLESSASI MUSLIMAISSA?

 4. OLETKO USKOVAINEN? MITÄ USKONTOSI SANOO ELÄMÄN TARKOITUKSESTA?

 5. MIKSI SINÄ KÄYTÄT RISTIKORUA? MIKSI SINÄ USKOT USKOOSI?

 6. PUHU ISLAMISTA TOISEN MUSLIMIN KANSSA TOISTEN IHMISTEN KUULLEN ESIM. BUSSISSA TAWHIIDISTA, SELITÄ NIIN KUIN PITÄISI PIENTÄ LUENTOA YLEISÖLLE.

 

 

YLI

 

80

 

KEINOA TEHDÄ DA’WAH

 

Kuka puhuisi kauniimpia sanoja kuin se, joka rukoilee Allaahia ja tekee hyviä töitä sanoen: ”Minä alistun Hänelle”?

Suurah Fussilat 41:33

 

KOTONA

 

 1. Oman kirjaston kokoaminen. Kokoa kotiisi peruskirjasto, jossa on kokoelma kirjoja, joista Islamin perusasiat ovat selvästi löydettävissä. Tämä voi siis myös sisältää kasetteja, DVD, videoita jne. Muista myös eri-ikäiset perheenjäsenesi. Jokaiselle jotakin.

 2. Julisteita & ilmoitustaulu. Tee ilmoitustaulu/juliste, johon voi laittaa tulevista tapahtumista ilmoituksia tai kauniita ahadith tai dua’a jne.

 3. Perheen oppitunti. Lukekaa kirjasta, kuunnelkaa luento tai opetelkaa Koraanista tai hadiith yhdessä.

 4. Perheen kilpailu. Pitäkää kilpailu perheen sisälle, esim. ensimmäinen joka osaa sen ja sen ulkoa tmv. Palkinto voittajalle!

 5. Perheen lehti. Perustakaa perheen sisäinen lehti, johon jokainen tuo oman teoksensa, oli se sitten artikkeli, piirustus tmv.

 6. Ottakaa osaa islamilaiseen tapahtumaan yhdessä. Vierailkaa sairaan luona, menkää yhdessä luennolle, moskeijaan jne.

 7. Tehkää hyviä tekoja toistenne edessä. Tämä motivoi toisia perheenjäseniä in’sha Allaah. Tästä esim. sadaqan antaminen, Koraanin lukeminen, nawaafil rukoukset jne.

 

MOSKEIJASSA

 

 1. Ilmoitustaulun ylläpitäminen. Useimmassa moskeijassa on ilmoitustaulu, jossa voi ilmoittaa tai jakaa tietoaan muille moskeijoissa kävijöille. Kannattaa kuitenkin kysyä lupa moskeijan johdolta ennen ilmoitusten laittamista.

 2. Aktiivisesti osallistua moskeijan toimintoihin ja ohjelmiin.

 3. Kirjallisuuden ja muun materiaalin lisääminen. Kerää kirjoja, lehtisiä, kasetteja, videoita jne. islamilaisista hyväntekeväisyys järjestöistä, joita voidaan antaa eteenpäin. Näitä voi olla hyödyllistä olla eri kielillä, kielillä joita maassasi eniten puhutaan jne.

 4. Moskeijan toimintojen mainostaminen. Ilmoita aiheista ja ajankohdista kaikissa mahdollisissa paikoissa, kuten internetissä, lähikaupoissa jne.

 5. Luennot. Kutsukaa hyviä luennoitsijoita pitämään luentoja moskeijaan säännöllisin väliajoin.

 6. Perjantai khutba – puheen kääntäminen sille kielelle jota maassa puhutaan.

 7. Moskeijan komitea. Osallistu moskeijan komiteaan, joka on vastuussa da’wah työstä.

 

KOULUSSA

 

 1. Aamun avaus/kokoontuminen. Kerää da’wah materiaalia jaettavaksi aamulla koulun opiskelijoille.

 2. Koulun ilmoitustaulu. Laita ilmoitustauluille tietoa Islamista, islamilaisista kokoontumisista ja tapaamisista.

 3. Draama näytelmiä. Kootkaa ryhmä muslimeita ja tehkää yhdessä islamilainen näytelmiä eri aiheista.

 4. Luentoja. Mahdollisuuksien mukaan kutsukaa/järjestäkää kouluihin/oppilaitoksiin islamilaisia luentoja, avoimia paneelikeskusteluja jne.

 5. Kilpailuja. Järjestäkää muslimioppilaiden kesken kilpailuja esim. Koraanin resitoinnissa, tietokilpailuja luokkien välillä jne.

 6. Islamilainen kirjasto. Järjestäkää koulujen kirjastoihin islamilaista luettavaa laidasta laitaan.

 7. Palautelaatikko. Muslimioppilaiden palautelaatikko, jonka hoitaa koulun islamilainen oppilaskunta.

 8. Näyttelyt ja messut. Esim. huumeiden, alkoholin ym. vastaisia tempauksia, joissa tuodaan esille islamin kanta asiaan.

 9. Islamilainen viikko. Pyytäkää kouluilta lupaa esittää viikon ajan erilaisia aiheita islamista, taidetta, kulttuuria, tietoa, videoita jne.

 10. Lomien toimintaa. Järjestäkää koulujen lomien ajaksi islamilaista vapaa-ajan toimintaa kuten esim. leirejä, kursseja jne.

 

TYÖPAIKALLA

 

 1. Da’wah julisteet. Ripusta julisteita, tiedotteita islamilaisista tapahtumista työpaikan ilmoitustaululle.

 2. Työpöytäsi. Pidä työpöydälläsi da’wah materiaalia jaettavaksi.

 3. Jaa videoita, kasetteja jne. Levitä materiaalia mahdollisuuksien mukaan.

 4. Kutsu. Kutsu työtovereitasi islamilaisiin tapahtumiin, luennoille jne.

 5. Järjestäydy työpaikkasi puutteissa. Jos työpaikallasi on useita muslimeita, järjestäytykää, pitkää kokousta ja pyrkikää yhdessä vaikuttamaan työpaikan olosuhteisiin jne.

 6. Avaa vapaita keskusteluja. Kannusta ihmisiä puhumaan islamista kahvitauoilla ja ruokatunneilla.

 7. Islamilaisia projekteja. Luo projekteja työhösi liittyen esim. hyväntekeväisyys.

 8. Ole islamilainen esimerkki. Tee työsi parhaalla mahdollisella tavalla, jotta näytät esimerkkiä islamista työtovereillesi.

 9. Yhteiset rukoushetket. Mahdollisuuksien mukaan järjestäkää yhteisiä rukoushetkiä.

 

YLEISET DA’WAH KEINOT

 

 1. Da’wah julisteet. Luo tai osta kauniita, huomiota herättäviä julisteita, joissa ajatuksia herättäviä tekstejä tai sopivia da’waan ja laita niitä eri kohteisiin kaupunkiisi.

 2. Muslimi kortteja. Tulosta, osta tai luo onnittelu kortteja, joissa onnitteluja kuten ’Iid toivotuksia tai sopivia viestejä Islamista.

 3. Da’wah albumi. Kerää huomiota herättäviä kuvia ja voimakkaita da’wah lauseita sisältäviä artikkeleja, tekstejä, kuvia ja laita ne albumiin, joita vieraat voivat katsella tai voit antaa myös lahjaksi.

 4. Hääkutsukortit. Tee hääkutsukorteista da’wah lauseen sisältävän kortin.

 5. Tekstin oikoluenta tai tarkastus. Pyydä ihmistä, jota kutsut Islamiin oikolukemaan tai tarkistamaan teksti Islamista, jolloin epäsuorasti saat viestiä perille.

 6. Da’wah puhelin. Lähetä joukko tekstiviestejä tai tiedota puhelinnumerosta netin kautta. Puhelinta pitää vuoron perään henkilö, joka vastuussa silloin da’wahsta.

 7. Tiedotusvälineet. Osallistu da’wan tekoon jakamalla tiedotusvälineille oikea islamilaista tietoa. mm. paikallislehdet, tv, radio, netti.

 8. Tarrat. Teetä tarroja, joissa hyviä mieleenpainuvia lauseita. Näistä esimerkiksi Qiblan suunta, matkustavan du’a jne.

 9. Internet. Käytä nettiä hyväksesi kaikin mahdollisin keinoin, osallistu eri foorumeilla puhumaan islamista, oikaise väärinkäsityksiä jne. Luo ei-muslimeille tarkoitettuja palstoja ym. joissa he voivat kysyä kysymyksiä jne.

 10. Aikatauluja. Kopio, luo, tulosta aikatauluja, esim. rukousaikatauluja, Ramadanin rukousaikataulut. Laita näitä hyödyllisiin paikkoihin kuten koulun ilmoitustaululle jne.

 11. Kalenterit. Luo vuosikalentereita eri teemoilla, iskulauseilla, haditheilla, Koraanin ayaoilla jne. Käytä näissä myös Hijri kalenteria, jotta se tulee tutuksi monelle.

 12. Käyntikortti. Luo pohja käyntikortille eri teemoilla, ja tarjoa näitä mm. kaupoille laittamaan omat tietonsa niihin.

 13. Kortteja. Suunnittele yleisiä postikortteja islamilaisin teemoin ja lausein.

 14. Da’wah salkku. Osta ja jaa salkkuja, joiden sisällä eri kielillä olevia da’wah materiaaleja.

 15. Lehden tilaus. Tilaa lahjaksi islamilainen lehti, joka ilmestyy säännöllisesti tai lahjoita vastaava summa da’wah järjestölle, jotta he voivat valita sopivan henkilön lehden saajaksi.

 16. Kerää vanhoja kirjoja ja lehtiä. Aloita projekti keräämällä vanhoja islamilaisia lehtiä ja kirjoja eri kielillä yhteisösi parissa ja muualta maailmaa ja jaa ne tarvitseville. mm. vankilat, sairaalat, vastaanottokeskukset, koulut jne.

 17. Lentolehtiset ja lehtiset. Valitse sopivia artikkeleita sekä tekstejä ja tee niistä lentolehtisiä. Mm. sairaaloihin, käteen annettavaksi jne.

 18. Laskutuksen yhteyteen. Jos omistat firman tai yhdistyksen, liitä laskuun muistutus, tiedotus tmv.

 19. Islamilaisia mainoksia. Näistä mm. aurinkosuoja autoon, muovikassit jne. Sopivia lauseita painatettavaksi.

 20. Avoin kirje. Kirjoita avoin kirje, jossa kutsut ihmistä islamiin tai muistutuksena Islamista. Näitä voi olla useita erilaisia.

 21. Julkinen kilpailu. Julista kilpailu eritasoisille muslimeille. Anna voittajille lahjaksi islamilaisia kirjoja, DVD, CD, pelejä jne. Kilpailuja voi muodostaa mm. Koraanin resitoimisesta, hadithien ulkoa opettelemisesta, runoudesta, näytelmistä jne.

 22. Julkaise kirjoja, kasetteja, DVD jne. Laatikaa sarjoja kirjoja, kasetteja jne. jotka kertovat kuinka henkilö sai johdatuksen pimeyden jälkeen, oikeita tarinoita oikeista ihmisistä. Nämä voi sisältää Koraanin lukemista, runoutta, tarinoita seuralaisista jne.

 23. Materiaalin jakaminen. Da’wah organisaatioiden tulisi järjestää säännöllinen materiaalien jakopäivä, jolloin materiaaleja kuten kirjoja, lentolehtisiä jne. jaetaan eteenpäin kouluille, koteihin ja muihin paikkoihin.

 24. Tuotantoyhtiöt. Lähesty tuotantoyhtiöitä, jotka ovat vastuussa isojen tapahtumien järjestämiseen kuten häiden tmv. Ja valmista heille tarkoitettua da’wah materiaalia.

 25. Da’wah auto. Ostakaa auto/ muokatkaa autoa da’wah autoksi esim. lausein jotka laitatte ikkunoihin tai auton kylkiin. Ajakaa hyvään paikkaan ja jakakaa suoraan autosta da’wah materiaalia.

 26. Valokylttejä. Valitkaa kirkkaita neon värisiä valokylttejä ja laittakaan ne paikkoihin jotka huomataan (tai paikkoihin joissa ne sallitaan)

 27. Urheilutapahtumat. Da’wah järjestöiden tulisi järjestää urheilutapahtumia aikuisille ja lapsille ja liittää näihin tapahtumiin da’wahn tekeminen.

 28. Hyväntekeväisyys klinikka. Hoitohenkilökunta, lääkärit ja hoitajat voisivat organisoitua ja pitää esim. kerran viikossa ilmaista klinikkaa, jossa da’wah olisi myös keskeinen elementti.

 29. Naisten kurssit. Naisille suunnattuja kursseja kuten ruuanlaitto, käsityöt, ompelu, lastenhoito, lastenkasvatus, avioliitto, kodinhoito, imetys, lastentaudit jne. Näiden avulla da’wahn tekeminen myös saavuttaa yleisön, jotka eivät hakeudu islamilaisten opintojen pariin.

 30. Hyväntekeväisyys tapahtumat. Hyväntekeväisyys lounas, illallinen, jossa teemana joku da’wah aihe.

 31. Da’wah tilaisuuksia. Kutsu tunnettuja da’ii pitämään isoja tilaisuuksia ja liitä tilaisuuteen kaikkea mahdollista tältäkin listalta.

 32. Da’wah kataloogi/catalog. Laadi turisteille tai muille tarvitseville katalogi eri da’wah yhdistyksistä ja tarvittavista osoitteista kuten moskeijoista, yrityksistä jne. Lisää joukkoon sopivia jakeita, hadith jne. ja kuvia.

 33. Islam-messut. Organisoikaa islamilaisia kirjamessuja, yleisiä islamista kertovia messuja.

 34. Da’wah nettisivut.

 35. Paaston lopettaminen/ iftaar. Järjestäkää yhteisiä Iftaar (paaston lopettaminen) tapahtumia joko Ramadanin aikana tai joka maanantai ja torstai. Sisällä näihin pieniä puheita paaston tärkeydestä ja hyveistä.

 36. Hajj & ’Umrah. Tarjotkaa näitä matkoja uusille muslimeille da’wah merkeissä. Tarjotkaa kursseja näistä aiheista ja pyhiinvaelluksen tärkeydestä ja hyveistä.

 37. Liikennevälinen. Tarjoa omaa liikennevälinettäsi da’wah tarkoitukseen ja heille, jotka tarvitsevat apuasi kuten kuljetusta islamilaisiin kursseihin ja koulutuksiin.

 38. Da’wah varasto. Tänne voi esim. kerätä kaikkea da’wah tarkoitukseen. Aloittaen esim. kirjoista aina huonekaluihin asti, mitä olisi hyödyllistä.

 39. Da’wah toimisto. Perustakaa keskeiselle paikalle da’wah toimisto, johon kadun ihminen voi vain kävellä sisään, pyytäkää vapaaehtoisia mukaan työhön.

 40. Rukouspyyntöjä /Du’aa. Tee du’aa avoimesti eri tilanteissa kutsuessa ihmisiä Islamiin kuten esim. Allaah suojelkoon sinut Helvetin tulelta tai Allaah tuokoon meidät yhteen Paratiisissa tai Allaah auttakoon sinua koulutentissäsi. jne..

 41. Henkilökohtainen vierailu. Käy niiden ihmisten luona vierailulla, jotka saattavat laiminlyödä rukouksia tai yhteisrukouksia, jotta voitte rukoilla yhdessä ja näin myös muistuttaa heitä rukouksen hyveistä.

 42. Islamiin palanneet. Tuokaa uusia muslimeita moskeijaan tekemään uskontunnustus, jotta heille voidaan antaa tukea ja etsiä tukijoukkoja ja antaa mahdollisia kirjallisia materiaaleja. (uusien muslimien paketti = sis. esim. rukousopas, huivi/kufi, jne)

 43. Julkiset kulkuneuvot. Tarjoa takseille, busseille ym. julkisille kulkuvälineille da’wah tarroja.

 44. Da’wah teltta. Pystyttäkää teltta, josta jaatte ja myytte materiaalia. Mahdollisuuksien mukaan ottakaa mukaan mikrofoni ja pitäkää kutsuvia puheita Islamista.

 45. Arabian kielen kursseja. Pitkää puhe- ja kirjakielen arabian kielen kursseja.

 46. Puhelin da’wah. Äänittäkää lyhyitä taustaäänityksiä (nashiid, hadith, Quran), joita voidaan käyttää jos soittaja joudutaan laittamaan jonoon. (musiikin sijasta).

 47. Islam aiheisia kursseja. Pitäkää erilaisia & eritasoisia kursseja islamista moskeijoilla, luentosaleissa jne. Erityisesti da’wah tekniikka kursseja.

 48. Da’wah päivä. Pitäkää avoin päivä, jossa eri aiheita da’wah työhön liittyen. Mahdollisuuksien mukaan eri kielillä, jotta saavutetaan mahdollisimman monta kansallisuus ryhmää. Organisoikaa päivä hyvissä ajoin, artikkelien kirjoitus sekä mahdollinen jaettava materiaalin painatus, ruokailun järjestäminen, kutsujen lähettäminen jne.

 

 

 

Allah antakoon sinun ja meidän auttaa ihmisiä johdatukseen ja siunatkoon meitä heidän joukkoon, jotka ovat oikein johdatettuja. Aamin.